Livsmedel

Hitta rätt kaffebönor

Hitta de bästa hela kaffebönorna att mala själv i vår stora guide om kaffebönor.

Hitta rätt kaffebönor

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din fikastund bör du skaffa en kaffekvarn och mala dina egna bönor.

Skillnaden på egenmalet och färdigt kaffe är enorm, och genom att ha olika bönor till handa får du utforska och uppleva nya smaksensationer.

Läs mer för att hitta de kaffebönor som passar dig bäst!

Våra favoriter

Våra rekommenderade hela kaffebönor som du kan köpa i olika prisklasser är dessa.

Vi rekommenderar

De här produkterna rekommenderar vi på Styleville:

1. Johan & Nyström Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g

Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g

De brasilianska hela kaffebönorna i Johan & Nyström Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g ger dig ett njutbart och lyxigt kaffe med toner av hasselnötter, karamell och choklad. Även om alla inte gillar sötma i kaffesmakerna så är det här en riktig fullträff om du gillar konceptet!

Bra och dåligt med Johan & Nyström Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g

Positivt ❤️

  • Söta undertoner

Butiker som säljer Johan & Nyström Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g

I lager: Ja! 🥳

Brazil Fortaleza Hela Bönor 250 g av Johan & Nyström.

2. Caffè Mauro De Luxe 1 Kg

De Luxe 1 Kg

Vill du ha något riktigt välsmakande kommer här en påse från Caffè Mauro med en blandning av de godaste Arabicabönorna och Robustabönorna, ungefär i förhållandet 70/30.

De Luxe är värd varenda krona!

Bra och dåligt med Caffè Mauro De Luxe 1 Kg

Positivt ❤️

  • Smakrika och kraftiga bönor

Butiker som säljer Caffè Mauro De Luxe 1 Kg

I lager: Ja! 🥳

De Luxe 1 Kg av Caffè Mauro.

Artikelns innehåll

  1. Våra favoriter
  2. Vi rekommenderar
  3. Kaffe i Sverige
  4. Allt om kaffebönor
  5. Så väljer du rätt kaffebönor
  6. Vanliga frågor om kaffebönor
  7. Köp råkaffe och rosta själv

Kaffe i Sverige

Kaffe är en av Sveriges populäraste drycker, och vi svenskar ligger tvåa i världen på kaffekonsumtion — efter grannlandet Finland.

Morgon, middag och kväll konsumeras den ena koppen efter den andra och det kan nästan vara svårt att tro att drycken en gång i tiden betraktades som syndfull.

Allt om kaffebönor

Kaffebönan är egentligen ett frö som kommer ifrån stenfrukter som växter på den så kallade kaffebusken, som egentligen är ett träd. Ursprungligen växte den i Etiopien i ett område i landets sydvästra del som hette Kaffa — vilket drycken förmodligen fått sitt namn från — och upptäcktes på 1500-talet av osmanerna.

De kallade drycken kahveh, och så småningom etablerades så kallade kaffehus både inom och utanför deras rike. I Sverige blev drycken populär efter att krigarkungen Karl XII fått upp ögonen för den under sin tid bland osmanerna och han tog den med sig till Sverige, tillsammans med kåldolmar och köttbullar.

Var odlas kaffebönor?

Idag odlas kaffebönan i många länder och de främsta producenterna är Brasilien, Vietnam och Colombia. Det går också att odla kaffebönor i Sverige men då handlar det mer om att ha en eller ett par krukor i hemmet.

Frukten ser ur som små körsbärstomater och efter att den plockats för hand läggs den ut att torka under några veckor. Efter det rostas den och beroende på hur länge den utsätts för värme får bönan olika färg, från ljusbeige till mörkbrun, smak och arom.

Generellt sett kan man säga att smaken blir kraftigare ju mörkare bönan är medan ljusa, lättrostade bönor ger ett mildare och mer nyanserat kaffe.

Olika sorters kaffebönor

Även om det finns ett flertal kaffesorter är det framförallt två som konsumeras idag;

  1. Den vanligaste sorten kallas Arabica och står för ungefär 60 % av världsproduktionen
  2. Den näst vanligaste sorten kallas Robusta och täcker i stort sett upp resten av produktionen

Skillnaderna mellan de två sorterna har dels att göra med hur de odlas och framställs — Arabica växer till exempel i kallare temperaturer och har en lägre koffeinhalt — samt dels hur de smakar; om du gillar starkt och kraftigt kaffe kommer du därför förmodligen föredra Robustabönor framför de lite mildare Arabicabönorna.

Vilken sorts böna du ska skaffa beror också på vad för slags kaffe du brukar dricka. Om du till exempel vill ta dig en uppiggande espresso är Robustabönan att föredra medan du som gillar att ta dig några koppar filterkaffe under dagens lopp hellre kommer välja Arabica. Även priset skiljer sig eftersom Robustakaffe är billigare att odla.

Så väljer du rätt kaffebönor

När du ska köpa hem kaffebönor är det framförallt dina smaklökar som ska avgöra vilken sort som passar dig bäst. Det spelar ingen roll hur bra pris du hittar dem för om du tycker att kaffet smakar illa.

Tänk också på att nymalt kaffe snabbt tappar smaken så mal inte bönorna förrän du ska brygga det. Några faktorer som du bör överväga är följande.

Vad ska du brygga?

Olika bönor och rostningar passar till olika slags kaffe. Om du exempelvis gillar espressokaffe bör du satsa på starkare kaffe och därför föredra Robustabönan samt mellan eller mörkrost, medan filterkaffe blir bättre med mildare rostning och Arabicabönor.

Du kan självklart experimentera, som sagt, för att få fram din favoritblandning. Det är det som är det största nöjet med att rosta och mala kaffebönor själv.

Tänk också på att du kan köpa kaffebönor utan koffein, men enligt de mest inbitna kaffenördarna påverkar det kaffets smak negativt — om du håller eller inte med bestämmer du helt själv!

Vanliga frågor om kaffebönor

Här samlar vi vanliga frågor och svar om kaffebönor. Oavsett om du bara vill mala själv eller även rosta kaffebönor har vi samlat allt du behöver veta.

Varför är hela kaffebönor dyrare?

Det kan synas märkligt — ja, till och med orättvist — att hela kaffebönor kostar mer än malet kaffe; du ska ju göra det mesta av jobbet och har investerat i en bra kaffekvarn. Kanske till och med en lyxig kafferost.

Här är det viktigt att poängtera att marknaden alltid styrs av volym och efterfrågan; det är helt enkelt vanligare att folk vill ha färdigmalet kaffe då det är enklare och snabbare, och därför köps det in mycket större mängd av den sortens vara.

Att handla hem bönor och att rosta eller mala dem själv är något för dig som verkligen uppskattar kaffe och som njuter av dess variationer och aromer. Kvalitet framför kvantitet!

Hur stor förpackning ska jag köpa?

De flesta förpackningarna med kaffebönor brukar väga 250 gram, 500 gram eller 1 kg. Det finns också storpack på 5 kg, men de är framförallt för professionellt bruk som caféer och restauranger.

Hur stor förpackning du ska välja beror på följande:

  • Om du vill blanda olika sorters kaffebönor
  • Hur många koppar som konsumeras om dagen i ditt hushåll
  • Hur väl du kan förvara bönorna hemma

En matsked bönor blir cirka 6-7 gram kaffe efter att du malt dem. Hur många kaffebönor som går åt för en kopp beror på hur starkt du vill att ditt kaffe ska vara och hur stor koppen är, men över lag brukar det ligga på omkring 6-10 gram per kopp.

Om du köper hem 500 gram får du alltså ut mellan 50–80 koppar kaffe. Genomsnittssvensken dricker 3 koppar om dagen, vilket innebär att du får kaffe för en halv till en hel månad om du är ensam om att dricka kaffe hemma.

Hur förvarar man kaffebönor?

För att kaffebönor ska hålla sig så länge som möjligt bör de förvaras torrt och mörkt. Att ha dem i en tätt förseglad glasburk i ett skafferi är optimalt. Ska kaffeburken stå framme är det viktigt att den inte är genomskinlig och att den inte står nära några värmekällor som exempelvis kaffebryggaren eller ugnen.

Kaffe är en färskvara och efter att du har brutit förpackningen brukar bönorna hålla i max två veckor. Efter det kan du fortfarande brygga kaffe på dem men smaken kommer avta sakta men säkert.

Köp råkaffe och rosta själv

Det går också alldeles utomordentligt att köpa hem råkaffe och sedan rosta bönorna själv. Du kan antingen köpa en rostmaskin eller göra det själv i ugnen.

Rosta kaffebönor i ugnen

Allt som krävs är att du sätter en temperatur på ungefär 220 grader och sedan sprider ut bönorna över en plåt. Det tar cirka 10-20 minuter för bönorna att bli klara beroende på hur väl du vill rosta dem — ju mörkare de blir, desto kraftfullare blir smaken; det är just detta som är ljus-, mellan- och mörkrost på kaffeförpackningarna i butiken.

Vissa rostar även bönor i popcornmaskiner eller stekpannor — alla medel är så klart tillåtna, men läs på ordentligt innan du provar på de lite mer märkliga sätten att rosta kaffebönor. Vi rekommenderar först och främst de mer beprövade metoderna.

Hur rostade ska kaffebönor vara?

Oavsett vilken sorts kaffeböna du väljer att köpa bör du också välja den rostningstid som du tycker blir godast. Milt rostade bönor är ljusa i färgen och har en mjuk smak med olika aromatiska undertoner, medan mörkrostade är kraftigare och nästan har en bränd eftersmak.

Många tycker att det är roligt att blanda olika bönor för att experimentera fram den perfekta kaffesmaken, och du kan blanda i princip vilka bönor och rostgrader som helst. Beroende på vilket land kaffebönan kommer från kan smaken vara mer eller mindre söt samt ha en viss arom eller beskhet.

Det finns också kaffebönor med smaknyanser som påminner om nötter, blommor eller honung eller som har en nästan chokladliknande underton.

— Styleville / Daniel S.

Styleville